|diGabriella Bruschi|0
De Italiaanse maakindustrie zal stabiel blijven (omzet + 0,4%), maar consolideert de vooruitgang die is geboekt in de tweejarige periode 2021-22, toen ze een groei van 9,1% zag. De export zal dit jaar voor het eerst de grens van 50% van de totale omzet overschrijden

' ); restructure_brandheader(); } jQuery(function($) { $(window).on('resize', restructure_brandheader); $(window).on('scroll', restructure_brandheader); });
De verwerkende industrie zal in 2023 een substantieel stabiele omzet kennen, mede "gestuurd" door de actie van de monetaire autoriteiten om de inflatie te beteugelen, maar ze heeft een ongewone kracht getoond en in de komende jaren zal er een herstel zijn in een levendiger tempo. tempo dan de afgelopen decennia.
Intesa Sanpaolo, Samen met belofte, vanmorgen voor het eerst in aanwezigheid gepresenteerd sinds de tijd van de pandemie, het 103e rapport over de analyse van industriële sectoren, met vermelding van enerzijds de meest dynamische sectoren in de elektrotechniek, elektronische mechanica en auto's/motoren, anderzijds vooral de farmaceutische en toeristische sectoren.
Omzet industrie in 2023 +0,4%. In de periode van drie jaar tot 2027 groei met 1,3%
deverwerkende industrie Italiaan zou 2023 moeten afsluiten met een omzet substantieel stabiel tegen constante prijzen, met a stijging van 0,4%, maar het consolideren van de vooruitgang die is geboekt in 2021-22, toen het een groei van 9,1% zag, aldus het rapport. De omzet tegen lopende prijzen, met een trendmatige groei van 1%, zou aan het einde van het jaar de 1.170 miljard kunnen overschrijden, 260 miljard meer dan in de pre-precovid-periode. “In perspectief de versoepeling van de interne en internationale operationele context, mede dankzij de verwachte terugkeer van de inflatie, zal de productiesector in staat stellen om sneller te groeien dan de afgelopen decennia met een +1.3% jaarlijks in 2024/27 tegen constante prijzen en 2 miljard tegen lopende prijzen”, benadrukte ook Gregorio De Felice, hoofdeconoom en hoofd studies en onderzoek bij Intesa Sanpaolo tijdens de presentatie.
Hier zijn de helderste industriële sectoren
Onder de meest dynamische sectoren in 2023-27 voor gedefleerde omzet vinden we de belangrijkste sectoren voor digitale en groene upgrading: Auto's en motoren (met een gemiddelde jaarlijkse groei van 2,8% in 2023-27), elektronica (+ 2,5%), Elektrotechniek (+ 2,2%) en mechanica (+1,6%). In de ranglijst volgen de sectoren die meer dan andere groeikansen op buitenlandse markten zullen kunnen grijpen, zoals Farmaceutisch en massaconsumptie (+1,3% jaargemiddelde in 2023-27), mode systeem (+0,9%), en Meubilair (+0,8%), waar de drijvende kracht vooral het luxesegment zal zijn, zeer gewaardeerd in de Verenigde Staten en op de Aziatische markten. Ook de drijvende kracht achter de export zal bepalend zijn voor de voeding en dranken (+0,7%), samen met het herstel van toerisme, tegen minder briljante binnenlandse consumptie gedurende de prognoseperiode.
Onder de sectoren die een vertraging ondervinden, bevinden zich de bouw en huishoudelijke apparaten
"Ondanks de impuls van infrastructuurprojecten, grotendeels ondersteund door fondsen van de PNRR, zal er een geleidelijke verzwakking van de bouwcyclus zijn in verband met het herstructureringssegment, afgestraft door de stijging van de rentetarieven en de neerwaartse hermodulatie van belastingprikkels", zegt de rapport. Dit zal zich vertalen in een groeivertraging van de sectoren die het meest gevoelig zijn voor de vraag in de bouw: de gedefleerde omzet voor 2023-27 van Bouwproducten en -materialen en Chemische tussenproducten zal zich substantieel stabiliseren op het niveau van 2022. Ook de toeleveringsketen zal worden beïnvloed metalen, voor productiespecialisaties bestemd voor de bouw. Enkel dankzij de vraag vanuit de automobiel- en mechanische sector zullen de metallurgie en de metaalproducten in 0,9-0,7 tegen constante prijzen een omzetgroei kunnen optekenen van respectievelijk +2023% en +27% op jaarbasis. De Huishoudelijke apparaten ze zullen een meer bescheiden groei kennen in vergelijking met de prestaties van de pandemiejaren (+0,9%), maar de aandacht van consumenten voor de aankoop van apparaten met een lage energie-impact zal nog steeds groot blijven.
De ommekeer van de export op recordniveau
Het echt verrassende element in deze foto is de bijdrage van uitvoer die dit jaar voor het eerst de drempel van zal overschrijden 50% van de totale omzet, dat wil zeggen dat meer dan de helft van wat we produceren in het buitenland wordt verkocht.
dehandelsoverschot In 2023 zal het rond de 100 miljard liggen, maar het zal blijven groeien naar een nieuw record, meer dan 110 miljard in 2027, dankzij het goede vermogen van de Italiaanse industrie om niches met een hoge toegevoegde waarde te bedienen. De verbetering houdt stand ondanks een import die op een hoog niveau zal blijven, vooral in de energie-intensieve sectoren (chemische halffabrikaten, metallurgie, waar bedrijven bevoorrading zullen blijven betrekken van meer concurrerende productielocaties in termen van energiekosten), en in de sectoren van de fabricage van componenten sleutel tot de milieu- en energietransitie. Op het gebied van batterijen kampt Italië bijvoorbeeld met een ernstig tekort met het buitenland, dat in 2,5 opliep tot 2022 miljard euro.
Le export ze zullen hun groei in 2023 herbevestigen, met 2,4% tegen constante prijzen voor het productiecomplex, ondanks een sterke vertraging van de wereldvraag. Dit resultaat - onderstreept het rapport - "weerspiegelt de processen ter versterking van het concurrentievermogen die de afgelopen tien jaar door Italiaanse bedrijven zijn geïmplementeerd".
De groei herstart vanaf 2024, dankzij de stuwende kracht van investeringen en het buitenlandse kanaal
In 2024 zal de verwachte versoepeling van de interne en internationale operationele context de Italiaanse productiesector in staat stellen om zich te herpositioneren op meer dynamische groeipercentages dan die van de laatste decennia, met een gemiddelde jaarlijkse +1,3% in de periode 2024-27 in termen van omzet tegen constante prijzen (2% tegen lopende prijzen).
Zij zullen de investeringen om nog steeds de grootste motor van groei te vertegenwoordigen, zowel de openbare als geactiveerd door de Pnr beide prive-, "essentieel om het proces van versterking van het concurrentievermogen voort te zetten".
De laatste jaren is er een sterke groei van aankopen van geavanceerde machines en digitale investeringen (ICT en immateriële activa, die eind 2022 7,8% hoger lagen dan het pre-Covid-niveau, gelijk aan 19,2% van de totale investeringen): dit getuigt van "de grote aandacht van bedrijven voor technologische vooruitgang, in termen van digitaal, milieu en efficiëntie in het gebruik van hulpbronnen”, merkt het rapport op. "Dit zijn belangrijke strategieën voor het activeren van kostenbesparingen, die steeds belangrijker worden om het hoofd te bieden aan een omgeving waarin grondstoffenprijzen op historisch hoge niveaus worden gestationeerd", aldus het rapport. De andere belangrijke sector die nationale projecten zal domineren, is die van energie conversie, naar het koolstofvrij maken van elektriciteitsopwekking en de diversificatie van energiebronnen. In de afgelopen jaren is de Italiaanse productie afgestraft door de kosten van elektriciteit en gas, die duidelijk hoger zijn dan het gemiddelde van haar Europese partners.
De productie-ebitda zal op historisch hoge niveaus blijven
Financieel zullen bescheidener groeipercentages en nog steeds drukkende inkoopkosten de marges per eenheid in 2023 beïnvloeden, maar de EBITDA het zal worden bevestigd op niveaus historisch hoog, zij het in aanwezigheid van een grotere spreiding van de resultaten.
"De nog steeds complexe operationele context met een vraag die de stijging van de verkoopprijslijsten zal beperken, zal leiden tot een verdere inkrimping van de eenheidsmarges in 2023", naar een gemiddelde van 8,8% voor het jaar, globaal voor de productie, wat in ieder geval gepositioneerd in de buurt van 9,1% in 2019. In absolute termen wordt verwacht dat de EBITDA op een historisch hoog niveau zal blijven, net onder de recordniveaus die voor 2022 worden geschat.
"Een dergelijk resultaat weerspiegelt de gezondheidstoestand van een aanzienlijk deel van het Italiaanse productieweefsel, essentieel om de krachtige investeringsplannen die door de transitie zijn geactiveerd te kunnen ondersteunen". In die zin zal het goede kapitalisatieniveau dat de Italiaanse productie de afgelopen jaren heeft bereikt, ook cruciaal zijn, aangezien de hefboomwerking naar verwachting in 2023 verder zal afnemen, waardoor de impact van de stijging van de rentetarieven op de bedrijfsrekeningen wordt verzacht.
De analyse van internationale jaarrekeningen bijgewerkt tot 2021 bevestigt dat het fenomeen een belangrijk convergentieproces weerspiegelt tussen de Italiaanse industrie en de Europese concurrenten van Duitsland, Frankrijk en Spanje, ook zichtbaar vanuit het oogpunt van financieel evenwicht en winstgevendheid. De Italiaanse productie beschikt dus over de nodige middelen om de uitdagingen van de nabije toekomst het hoofd te bieden. We zullen echter de aanhoudende sterke spreiding van de prestaties zien, zowel tussen als binnen sectoren, met de meest kwetsbare realiteiten op strategisch-competitief niveau, die meer moeite zullen hebben om de marges te behouden.